петък, 26 декември 2014 г.

Унипотентните стволови клетки

Поради големият интерес към тотипотентните и плурипотентните стволови клетки, унипотентните стволови клетки не с получили необходимото внимание и изследвания. Те обаче имат глям потенциал за лечение на различни заболявания.  Унипотентните стволови клетки са такив, които могат да се диференцират само в една приемственост. Самата дума UNI произлиза от латинската дума UNUS, което означава един. Намерени във възрастни тъкани, унипотентните стволовик летки в сравнение с други видове стволови клетки имат най-ниския потенциал за диференциране. Това означава, че клетките са способни да се диференцират само в един вид клетка или тъкан, а това е доста по-ниска възможност в сравнение с другите видове стволови клетки, които могат да се диференцират в различни видове клетки и тъкани.
И въпреки, че унипотентните зрели стволови клетки в тялото могат да се превръщат само в един тип клетки, те имат важната способност да се самообновяват както и другите стволови клетки. А освен това унипотентните стволови банки имат и голям терапевтичен потенциал за лечение на травми и заболявания. Но какво друго ги отличава от останалите видове стволови клетки? Както вече знаем стволовите клетки имат уникалната способност да се диференцират, което означава, че могат да образуват специализирани клетки. Друга способност е да се размножават и делят няколко пъти. Но както бе споменато унипотентните стволови клетки имат ограничена способност да се диференцират в други клетки за разлика от плурипотентните и мултипотентните. Но способността им самостоятелно са се саммобновяват ги прави ценен ресурса за терапевтична употреба при лечение на различни болести. По този начин те са в състояние да генерират здрави и жизнеспособни клетки за целите на трансплантацията.


Унипотентните клетки възникват от мултипотентните стволови клетки.  А мултипотентните стволови клетки са едни от тези, които могат да се развият в ограничен брой видове тъкани и се развиват от тотипотентни и плурипотентни стволови клетки, които от своя страна могат да се развият във всяка специализирана клетка в тялото. Унипотентната стволова клетка започва да се развива в специфична стволова клетка и тогава специализираната клетка осигурява функционални и структурни компоненти на тъканите и органите в тялото. До момента се говореше само за съхранениена стволови клетки от другите видове пренебрегваайки напълно унипотентните. Но всъщност кожните клетки в епитела са едни от най-рапространените видове унипотентни стволови клетки. Епитела е най-външния слой тъкан, която също има външен слой от мъртви плоскоклетъчни епителни клетки. Това е подобно на лигавиците, които покриват устните и други кухини на тялото ни. Чрез взимане на част от собствената незасегната кожа на пациента могат да бъдат изградени пластове кожа, които да заместят засегната кожа при изграяне, например. Но най-големият недостатък на този вид терапия е, че изграждането на пласт кожа е изключително времеотнемащо. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар