четвъртък, 18 декември 2014 г.

Кои са 10 мита за тютюнопушенето? /Втора част/




Кои са 10 мита за тютюнопушенето? /Втора част/
Тук ще продължим с останалите 5 мита свързани с тютюнопушенето.
Шести мит е, че ще бъдете много нервни ако ги спрете.  При самото  отказване на цигарите има вероятност да сте по-раздразнителни и с повишена чувствителност. Но това са напълно  нормални и често  срещани абстинентни симптоми. За около десет дни всичко ще премине.
Седми мит е, че е късно да се спрат, понеже вече има увреждания.  Това е пълна глупост!  Важно е да се уточни, че самият  риск от коронарна смърт намалява още през първите дни, след преминаването на 10 години е  почти равен на този при непушачите. Всеки един пушач, който се реши да спре цигарите е добре да знае, че само след  три дни, никотинът изчезва от организма ви. Така постепенно  възстановявате вкуса и обонянието и можете да дишате по-лесно.
Осми мит е, че пасивното пушене не може да навреди сериозно на здравето. Цигарите могат да бъдат вредни и причина за възникване на пожари и при липса на пожарогасител- проверка, която да се извършва редовно, може да нанесе сериозни щети и дори по - лошо. Хората, които редовно са в атмосфера на цигарен дим, често страдат от същите заболявания, от каквито могат да се оплачат самите пушачи. Непушачите за около половин час стоейки в помещение с пушачи,  имат почти толкова въглероден моноoксид в кръвта, колкото и останалите активните пушачи.
Девети мит е, че имате родини или приятели, които са били цял живот върли пушачи, но са доживели до  80/90 години и  са били здрави. Това е просто  късмет, вие искат ели да разчитате на късмет?   Бабите и дядовците са  живяли при съвсем други условия.
Мит десети е, че е невъзможен отказът от цигари. Това го казват хората, които са пушачи и се  основава на тяхната силна физическа и психична зависимост, която никотинът вече е причинил на организма. Тази зависимост към цигарите е по - силна дори и  от зависимостта към алкохола. Никога  не е късно да откажеш от този вреден навик. Всеки може да спре да пуши, спирането е  лесно. Не забравяйте, че имате роднини и приятели, които ще ви помогнат. Важно е да внимавате къде изхвърляте пепелниците, често срещано явление при пушачите са и появата на пожари по невнимание затова е добре да сте се погрижили за ремонтиране на пожарогасители в своят дом.
Запитайте се какво ще спечелите, ако откажете тютюнопушенето сега?
Само след 12 часа от спирането ви, в  организма ви вече няма да има въглероден окис от цигарения дим, като по този начин белият дроб започва да работи по-добре. Само след два дни обонянието и вкусът се подобряват.  След 2 до 12 седмици и кръвообращението на организма ви се подобрява, ще бъдете по издържливи и при физическа дейност. Между 3 до 9 месеца, хриповете, кашлицата и затрудненото дишане намаляват. Цялата работа  на белият дроб  се подобрява с близо 10 % След 5 години  риск от сърдечен инфаркт става 2 пъти по-малък. След 10 години  риска да се заболеете от рак на белия дроб намалява също 2 пъти в сравнение с този на пушачите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар