четвъртък, 18 декември 2014 г.

Кои са 10 мита за тютюнопушенето? /Първа част/






Кои са 10 мита за тютюнопушенето? /Първа част/
За тютюнопушенето се говори много и е спира да се говори. Съществуват обаче няколко мита за това действие.
Първият мит е, че пушенето доставя удоволствие. Тук е уточним, че се получава едно усещане , което  е свързано само с облекчаване на глада, който е  за никотин. Полученото така нар. удоволствие е само  временно. Всеки еди пушач, трябва да е наясно, че задоволяването на нуждата от никотин създава една илюзия за удоволствие, но не и реално, че има такова.
Вторият мит е, че пушенето  помага да се справите със стреса и появилите се трудности. Единственото, което прави пушенето в тази насока, е че доставя  удоволствие, но не и че помага при стреса. Това са онези малки причини, поради, които не се отказват хората от цигарите. Усещането е възоснова на едно задоволяване на никотиновия глад. Все  пак е факт и, че  непушачите изпитват трудности и изпадат в стресови ситуации. В много от случаите дори се справят по добре с проблемите си то пушачите.
Трети мит е, че пушенето  помага да се концентрирате. Това е огромна заблуда тъй като пушенето действа обратното. Цигарите не допринасят за концентрацията, а разсейват. Абстиненцията непрекъснато разсейва пушачите.  Доказано е, че по време на пушене се намалява притока на кислород, който постъпва в мозъка, а това от своя страна води до намаляване и на работоспособността. В много от случаите на възникнал  пожар е от оставена цигара. Всеки един дом е добре да бъде оборудван с пожарогасител- обслужване, което да се извършва само от специалисти.
Четвърти мит е, че ще се качат килограми ако се спре да се пуши.  Тук става въпрос за проблем, който е на 100% индивидуален. Ако говорим за качване на килограми то средното е около 2-4 кг. Но пък всички последици свързани със  здравето от това са минимални, в сравнение с рисковете от тютюнопушенето. Доказано е, че всеки 4- ти човек отслабва след отказването на цигари.  При спиране на цигарите всеки един от вас трябва да помисли по сериозно над  режима си на хранене и да повиши физическа активност. Поемането на течности, нека бъде повече.  В никакъв случай не замествайте този никотинов  глад, с храна. Може да направите малки ремонти дейности у дома и да поставите врати при пожар или просто да боядисате някоя стена в различен цвят. Така след известно време ще видите, че дори и не се сещате за цигари и за пушене.
Пети мит е, че  тютюнопушенето е по-малко вредно от алкохола и наркотиците.   Тук е важно да уточним, че всички те са  еднакво вредни, но въздействат на различни органи в организма. В цигарения дим се съдържат около  4000 вредни вещества. По време на пушенето от  цигарения дим се  вдишва и  въглероден монооксид, заедно с голямо количество никотин, ацетон, амоняк, както и аклолеин, водороден цианид, също така и бензол, формалдехид  и много други вредни вещества. За всеки един пушач ще кажем, че след направени дълго проучвания е установено, че  никотинът предизвиква загиване на мозъчни клетки – на невроните. Вие редовно ли пушите? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар