вторник, 8 юли 2014 г.

Открих хлебарка в дома ми - какво да правя?

На много хора се случва да разберат, че дома им е навестен и населен успешно с хлебарки, когато вече е твърде късно. Когато забележите някоя хлебарка в дома си не се чудете дали тя е единствена и дали е попаднала случайно там. Една-две хлебарки са признак, че вече има доста други техни роднини, които са се нанесли във вашия дом. А и не забравяйте, че е достатъчно само една хлебарка да снесе яйцата си в дома ви, за да започне началото на цяла колония. Но след като вече сме разбрали, че имаме хлебарки у дома какво да направим, за качествено унищожаванена хлебарките? Тук ще дадем няколко съвета за бърза реакция как да премахнем натрапниците от дома ни.
Първото и най-важно нещо е да прекъснете доставката на храна! Това става като затворите храната в добре уплътнени кутии, като имайте предвид, че младите екземпляри могат да се провират в отвори от 1,5 мм. Под прибиране на храната имаме предвид освен да приберете храната си в хладилника, да приберете също храната и на вашия домашен любимец, кафето и какаото да също в херметически кутии, защото тяхната миризма ги привлича изключително много, бирата е друго тяхно любимо ястие, а трохите по масата са им достатъчни за цяла седмица обилно хранене.
След като приключите с тази задача можете да започнете едно голямо почистване на всяко ъгълче от дома ви. Най-добре минете всичко с белина или друг силен антибактериален препарат, за да унищожите техните яйца, ако има такива. След голямото чистене следва голямото поръсване или пръскане с отрова за хлебарки. Какъвто и вид отрова да изберете бъдете щедри с пръскането и посипването! Освен количеството на отровата е важна и честотата на пръскане – колкото по-често толкова по-добре!

След първите жертви ще забележите къде те са най-много, това означава, че от там излизат. В дома ви има много пукнатини, които не забелязвате, а там хлебарките се крият успешно. Време е да запушите всякакви входове към дома ви, да уплътните всяка пукнатина и цепнатина най-вече около канализацията. Това е главната магистрала за тях, а освен това свободно могат да влезнат през прозореца докато е отворен през лятото или през входната врата, която едва ли се затваря херметически. Унищожаванетона хлебарките в София и големите градове е много по-трудно, защото хигиената и поддържането на контрол върху тези гадинки е много трудно да бъде наложено на всеки. Колкото по-голям е блока, толкова по-трудно е цялата площ и канализацията да бъде контролирана и изчистена. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар