четвъртък, 31 юли 2014 г.

Основното почистване на дома - поне 2 пъти годишно

Всички сме свикнали да почистваме дома си основно само през пролетта, но е добре да го правим поне два пъти в годината, освен пролет и есен. Обикновено при започване на почистването се чудим от коя стая да започнем. Интериорните дизайнери съветват почистването да става от гардероба и килера, защото това са местата, където съхраняваме най-много ненужни вещи. Освен прочистване и изхвърляне на старите дрехи от изминалия сезон от гардероба в спално обзавеждане, обърнете внимание и на вградения гардероб в коридора, който обикновено побира вещите, които ползваме веднъж на няколко години. Трябва да се отървете от всяко нещо, което не сте ползвали поне два пъти за 5 години, казват специалистите.
След гардеробите следват холната секция, скринове, шкафове и библиотеки. След като сте освободили дома си от ненужни вещи ще видите, че почистването става много по-лесно и бързо. Ако в някоя стая имате тапети е техният ред за почистване. Разбира се, не става въпрос да почиствате целите тапети, а само там, където са замърсени. Почистването става с леко търкане на замърсеното място с намачкан топъл хляб примесен с трици или тесто с трици. Ако тапетите ви са миещи се тогава вземете сапунена вода и една гъбка и търкайте леко. Добре е накрая да се изплакне само с влажна кърпа или гъба. Ако на някой прозорец или входна врата имате алуминиева рамка можете да я почистите с ябълков оцет, но не претърквайте, защото се маха горното покритие. Задължително след това се изплаква добре с влажна кърпа. С оцет още се почиства мухъл в мокрите помещения, плочки и фаянс както и стените на душ кабината. А варовиковите наслоявания, които ги има във всяка баня дори и в минимална степен се премахват с микс от оцет и солен разтвор като е добре предметът да постои в този разтвор.
След като всички повърхности са почистени е време за килимите и меката мебел. Едно от най-добрите средства за почистването им е парата или прахосмукачка с вода. Все пак ние препоръчваме да минете първо със суха прахосмукачка всичките си меки мебели и най-вече около шевовете, където се събира и се чисти най-трудно праха и мръсотията.  Ако нямате прахосмукачка с водно почистване или пара тогава е добре да се въоръжите с търпение и да започнете търкането с четка и сапунена вода като търкайте по посока на текстила. Следва поне 2 дни сушене, за това е добре такова почистване да направите преди да тръгнете на почивка, за да има време меката мебел да изсъхне. И накрая не забравяйте да почистите и интериорни MDF врати с влажен парцал и веднага да подсушите. Ако вратите ви имат облицовка трябва да се съобразите с материала. Вратите с облицовка от кожа е най-добре да се почистват със специални препарати за кожа и то в зависимост дали е естествена или изкуствена.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар