сряда, 6 август 2014 г.

Обучението на децата за пожарна безопасност




Обучението на децата за пожарна безопасност

За съжаление пожарите от различен мащаб и характер са част от нашето ежедневие все по често.  В повечето случаи запалени от  човешко невнимание или от някаква природна  стихия,  те са факт, пред който няма как да си затворим очите. Лошото  може да се появи винаги или да постави и нашето дете в опасна и критична за него ситуация.
Много е  важно още от малка детска възраст  да се възпитава у тях едно  чувство за самосъхранение, постепенно да се приучват да правят преценка за опасностите, които се крият, и които ни поднася заобикалящите ни природа и среда постоянно. С поставянето у дома на врати-плъзгащи се вие осигурявате по – голяма защита от разпространението на пожар възникнал по една или друга причина. Целта на започването и  обучението на децата за действията, които трябва да направят  при екстремни условия е да се запознаят с характерните природни и производствени рискове и фактори, които биха могли да  възникнат, и съответно  да знаят как да се защитят.

Редно е още от малки те да бъдат започнати с  проблемите по защитата на екосистемата от пожари и всички стихийни огнени бедствия, които са и фатални.  Другото, на което трябва да им се обърне внимание са кои точно са  службите за пожарна и аварийна безопасност в Република България.  Когато най – важната информация бъде  синтезирана във  вид кратък и ясен, то опасностите от  пожарна и аварийна безопасност ще намаляват постепенно, но с положителна тенденция. Добре е да знаят децата и как се работи с пожарогасители- сервиз,  който трябва да бъде диагонстициран, че всичко е на ред и е годен за употреба, през определен период от време. Много педагозите могат да намерят най-подходящите начини за поднасянето материала, който е свързан с тази безопасност, ако родителят не  е наясно как да процедира.  Има специални  обучения, където според  целите и съдържанието на темите  за конкретния регион пожарна обстановка се предлага различно обучение.  Хубаво е да бъдат използвани и  подходящи видеофилми, различни табла. Всеки един, който обяснява и обучава по я каква тема, трябва да се е въоръжил с напълно актуална информация, що се отнася до  пожарната профилактика и превантивната дейност.  Един често практикуван метод е когато децата  се запознаят с опасността от играта с огъня и с труда на пожарникарите, те виждат нагледно какво се случва и до какви проблеми се стига, когато са не предпазили и си играят с огъня. Оценяват работата на всички служби и на пожарникарите. Когато децата сe научат на  пожарна и аварийна безопасност всички ние ще бъдем по спокойни за тяхното бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар