събота, 7 юни 2014 г.

Пътеводител на стиловете в мебелния дизайн

Якобински стил (1600г. – 1690г.)
Един английски стил на обзавеждане, който е със средновековен изглед, прави линии, тежка и здрава конструкция, орнаменти и тъмно покритие. Голяма част от ранните Американски мебели са били оцветявани след този стил.

Ранен Американски стил (1640г. – 1700г.)
Елементарна, утилитарна мебел, изработена от местно дърво. Този стил бива изменен след като много имигранти от Англия, Франция, Дания, Испания и др. дват на Американска земя. Тогава стила бива изменен коренно от входната врата до най-малката мебел в стаята. Испанския стил доста повлиява, но използваната дървесина в Испания и на Американска земя налага още промени в стиловете.

Уилям и Мери (1690г. – 1725г.)
Този период носи името на Уилям и Мери от Англия и има доста богато влияние от Холандия и Китай. Характеризира се с тромпетообразни обърнати крака завършващи с топка в края, тапицерия на столовете и канапетата и ориенталско лаково покритие.

Кралица Анна (1700г. – 1755г.)
Разбира се, периода е кръстен на кралица Анна от Англия и е усъвършенствана версия на този от Уилям и Мери. Балдахиновото обзавеждане за спалня от този период се характеризира с изящен външен вид. Останалите мебели са с извити крака завършващи с топка или като козе копито. Облегалката на столовете била във форма на цигулка, а чекмеджетата на скриновете били с форма на крила на прилеп.

Колониален стил (1700г. – 1780г.)
Това била комбинация от стиловете на Уилям и Мери, Кралица Анна и Чипендайл стила. Тези мебели по-консервативни и по-малко орнаментирани отколкото тези в Европа и Англия.

Чипендайл  (1750г. – 1790г.)
Този стил е кръстен на британския майстор на скринове Томас Чипендейл, който публикува своите проекти за мебелен дизайн в "The Gentleman and Cabinet Maker's Director"  през 1754г. Чипендейл стила може да бъде класифициран в три групи: с френско влияние, с китайско влияние и с Готическо влияние. Днес тези стилове се използват дори при производството на интериорни MDFврати. В САЩ този стил е по-сложно превъплъщение на стила на Кралица Анна със своите извити крака завършващи с козе копито и фронталните чупки на по-високите мебели.

Робърт Адам (1760г. – 1795г.)
Робърт Адам е архитект изучаващ древна архитектура в Италия и в същото време сътворяващ класически мебели в Англия. Стилът на Адам се произвеждал в ограничено количество в САЩ и в Южна Каролина.

Шератон (1780г. – 1820г.)

Стила е кръстен ан английския дизайнер Томас Шератон, който публикува своите проекти в книгата си "The Cabinet Makers and Upholsterers Drawing Book" през 1791г. Стила е неокласически и се характеризира с деликатни прави линии, лека конструкция, контрастиращи фасети и неокласически мотиви. По време на Федералния период в САЩ стилът на Шератон е бил възпроизвеждан най-много. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар