петък, 28 февруари 2014 г.

Как да направим малкия апартамент по-просторен?

Голяма част от българските семейства живеят в малки апартаменти. Когато четиричленно семейство трябва да се побере в двустаен апартамент това създава малки неудобства – обикновено тогава децата или детето е вече достатъчно голямо за собствена стая и трябва да се помисли за преустройство на малкия апартамент.
Какво можете да направите по въпроса, така че да освободите малко пространство. На първо място добре е да имате чертеж на разположението на апартамента, ако нямате може да си вземете копие от общината. Добре разгледайте всички пространства в дома ви, които могат да се усвоят по по-добър начин. Това може да е голямото антре или коридора водещ до различни стаи. Разгледайте добре по чертежа кои стени са носещи и не могат да се пипат и кои могат да се променят.
На първо място може да се замислите за усвояване на антрето. Много домове нямат антре и интериорнаврата, която да го прегражда от хола. Така, че всъщност можете да махната тази врата и да избиете малко по-вече отвора и да го направите като свод или половината стена, така че антрето направо да се слива с хола. Ако имате вграден гардероб в антрето може да го махнете и ако не ви е необходим толкова голям гардероб можете да сложите доста по-малък в спалнята. Самия хол вече разширен с пространството на антрето и вградения гардероб можете да разделите на две и да обособите хол и спалня. Преди често хола се преграждаше със секция, но сега има много повече варианти и то такива, които не заемат толкова много от пространството. Например една плъзгаща стъклена интериорна врата може да отдели много фино двете пространства като осигури хем уединение хем светлина за вътрешната стая.  Балкона също може да се усвои като част от стаята или да се направи като кухненски бокс. А често кухненския бокс се изнася на мястото на вградения гардероб в антрето. Тогава кухнята се прави на спалня, холът може да се раздели на хол и още една стая, така се получава тристаен апартамент. Разбира се много зависи от разположението на апартамента и възможностите за промяна.

Ако сте решили да вложите пари в пълно преустройство на апартамента е добре да се посъветвате с архитект и интериорен дизайнер преди да започнете каквито и да било конструктивни промени. Архитекта може да ви даде съвет къде коя стена можете да избиете, къде вдигнете друга и дали можете да смените местата на стаите и как, защото има законови изисквания според които не може да сложите мокро помещение, каквито са баня и кухня, върху помещение определено като спалня на долния етаж. Но колкото и ограничаващи да ви се струват някои законови мерки един наистина добър специалист ще направи така, че да намери най-доброто и функционално решение за махане, слагане или преместване и вида на интериорните врати и преградни стени на помещенията, за да се получи най-доброто решение за вас. Ако се доверите на специалисти от самото начало ще си спестите куп главоболия и главоблъсканици, а и инвестицията си заслужава!

Няма коментари:

Публикуване на коментар