вторник, 28 октомври 2014 г.

Правила и поведение на масата





Правила и поведение на масата

Живеем в  общество, където съвременният етикет е задължителен, за доброто приемане. Този етикет преди всичко се наследява от различни  обичаи и традиции на народите по света, има традиции оставени и запазени още  от древността чак до  наши дни. Поглеждайки по конкретно  то  тези правила на поведение са общовалидни, и  представителите на повечето нации се опитват да ги спазват. Тук няма как да не са влезли и някои новости и  всеки малко или не  привнася в етикета свои допълнения или дори поправки, които задължително са обусловени от спецификата на собствената история, собствените разбирания и вярвания.

Важният обичай  на гостоприемството идва още от  Древен Рим. Скандинавците успели да  въведат за правило да предоставят най-хубавите места на масата на уважаваните им хора. Всеки един народ е оставил нещо за своите наследници, като кавказките народи, които не спират да  ни учат на почит към по - възрастните и жените, примерите са много в тази сфера. Всеки един дом обръща специално внимание на мебелите, които избира, както и на масата на която ще се събира цялото семейство и ще посреща гости, като се стигне и до Обзавеждане за баня, веранда и т. н. Нормите на поведение с времето дори и малко, но няма как да не се  променят и да стават по-прости, тъй като  етикетът не е вид догма, която е установена веднъж  и остава завинаги. Като цяло е важно да се  спазват основните  правила,  които са предвидени за боравeне с всеки един от приборите. Те са изработени и създадени са, за да се храним красиво, да ни е удобно и не  бива да се  пренебрегват. Едно важно правила, което българите трябва да научат, е че е прието  хлябът за обяда да не се реже и да не се ръфа директно от парчето, етикета изисква   да се отчупват малки парченца, които да се поставят в устата. Ако говорим за  закуска, където има намазана филийка, тогава вече може да се  отхапва. Това е методът и за  месото. Важно е да се храни човек внимателно, а не със сила и при отчупването на хляба или отхапването да пада по пода, независимо дали е фаянс, ламинат или друг тип покритие. Месото се яде на  обяд с помощта на прибори, а сутрин може да се направи сандвич. Ако искате да хапнете хляб, то той се взема само с ръце, а пастетът се слага с общи прибори в собствената ви чиния и тогава вече да го намажете на филийка ако желаете. При посещение на  банкет и има пастет е нужно да използвате  вилица, като се отделя необходимото за еднократна консумация количество в предвидените чинии. Важно е да обърнете внимание на солта. Не пренебрегвайте начина по който да си вземете. Това е често правена грешка от българина. Ако солта  не е в специална съдинка, която е  с дупчици, е нужно да се  взема с върха на ножа или със специална лъжичка. Има някои правила, които изискват да се спазват особено щом сте на обществено място. Ако искате да впечатлите хората ги следвайте. Това са маниери, жестове, които се превръщат в навик и дори няма да ви прави впечатление как започвате да взимате солта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар