неделя, 9 март 2014 г.

Архитектурата подсказва духа на културата

Където и да отидете по света ще се радвате да видите различна архитектура не само в центъра на града и забележителностите, но и в самите жилищни комплекси. Разбира се, колкото е по-стара архитектурата толкова повече показва самата култура на народа и обратното, колкото е по-модернизирана толкова повече се отдалечава от истината за самата култура на общността.
Но нека разгледаме някои главни характеристики, които показват основни черти от характера на гражданите на дадена държава. Първоначално, когато пристигнете в някой град забелязвате общия облик на сградите. Ако сградите са високи и в готически стил с издължени прозорци, етажи и входни врати това говори, че културата е по-затворена, хората не са толкова темпераментни, а са по-студени на вид и не толкова емоционални. Обратното, когато общия облик на сградите показва не токова високо строителство, а сгради до 3-5 етажа най-много това говори за емоционален народ, гостоприемен и отворено поведение. Но важното тук е да отбележим, че има и градове с ниски сгради, но и с ниска входна врата, при която трябва да се наведеш малко, за да влезеш. Това означава, че винаги трябва да отдадеш почитание на стопаните на този дом привеждайки глава при влизането през прага. Този тип народ са гостоприемни, но малко резервирани, защото не се доверяват лесно.

Многото орнаменти по външната фасада на сградата говори за аристократизъм и народ богат на занаяти. Ако например се разходите из центъра на София ще забележите, че старите сгради, строени преди най-малко 100 години имат доста орнаменти покрай прозорците, балконите и входните врати на сградата. Точно тогава в България са се развивали и процъфтявали занаятите, които са били високо ценени и платени. Тогава е излезнала и поговорката, че занаят се краде, а не се учи. При старите майстори са чиракували още от малки следващото поколение майстори, които са вършели черната работа поне няколко години преди майстора да започне да им показва тънкостите. Тези орнаменти можете да ги видите и в другите големи градове из България. В по-бедните райони, селата къщите често са били керпичини, но в центъра на селото винаги има площад от който тръгват лъчи улици стигащи до крайните точки на селото. А на площада винаги сградите са големи и хубави тухлени къщи. Това не е случайно, защото в най-хубавите къщи са живели кмета и предприемача, търговеца. Следващия път, когато отидете на почивка в някой по-малък и стар град като Созопол, Велин град и други подобни, където има стари запазени сгради обърнете внимание къде площада в старата част и какви са старите сгради около площада и тези, които са по-надалеч от него. Измежду многото ново строителство винаги има останали стари сгради.

Няма коментари:

Публикуване на коментар